Apelul si recursul in cauzele penale cu infractori minori


          Prin Legea nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, alin. (3) al art. 483 a fost modificat, prevazandu-se ca „Inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cat era minor este judecat potrivit dispozitiilor procedurale speciale privitoare la minori”.
          Din interpretarea textului, reiese ca, daca inculpatul era minor la data savarsirii infractiunii, desfasurarea judecatii se face intotdeauna potrivit regulilor speciale.           In aceste conditii, apare ca fiind cel putin discutabila ratiunea mentinerii dispozitiilor art. 483 alin. (2) C.proc.pen., in care este prevazuta sintagma „chiar daca, intre timp, inculpatul a implinit varsta de 18 ani” (in timpul judecatii).
          Potrivit noii reglementari, atat judecata in prima instanta, cat si caile de atac se desfasoara dupa pocedura speciala, cu conditia ca inculpatul, la data savarsim faptei, sa fi fost minor (articolul 493 prevede ca dispozitiile art. 483-489 se aplica in mod corespunzator si la judecata in instanta de apel si in recurs, in cauzele privitoare la infractiuni savarsite de minori).
          Deci, prevederile referitoare la compunerea instantei, chemarea unor persoane la judecata minorilor, desfasurarea judecatii si judecarea inculpatilor minori impreuna cu inculpati majori se aplica si la judecata in apel si recurs.  
          Regula se aplica si in cazul rejudecarii fondului dupa desfiintarea hotararii atacate, in apel sau recurs.
          Datorita formularii anterioare a art. 483 alin, (3), in practica judiciara au existat discutii cu privire la aplicarea art. 493 in situatia in care, dupa judecata in fond, perioada de timp in care inculpatul nu a implinit varsta de 18 ani, si pana la judecata apelului sau recursului, acesta a implinit 18 ani.           Interpretarea data de practica acestei probleme a fost transanta, in sensul ca infractorul care a implinit 18 ani inainte de sesizarea instantei de apel sau recurs, moment materializat prin declararea caii de atac, va fi judecat dupa procedura obisnuita .           Deci, exista posibilitatea ca, atat urmarirea penala, cat si judecata in prima instanta sa se faca conform procedurii speciale, iar apelul sau recursul sa fie solutionat dupa procedura obisnuita.           Totodata, potrivit art. 483 alin. (2) C.proc.pen., instanta compusa in mod special pentru judecarea minorilor ramanea competenta sa judece si face aplicatia dispozitiilor speciale, chiar daca, intre timp, inculpatul a implinit 18 ani.           Dupa cum s-a mai aratat, aplicarea procedurii speciale, chiar daca, „intre timp”, minorul a implinit varsta de 18 ani, presupunea ca aceasta conditie sa fie indeplinita in timpul judecatii, si nu anterior declansarii acesteia.

Comentarii

Postări populare