Inregistrare marca - OSIM

Pentru a inregistra la OSIM ca marca, o denumire insotita sau nu de un element figurativ, in conformitate cu Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, sunt de parcurs urmatoarele etape:

1. Completarea formularului tip -FORM M 01 , in doua exemplare ( nu se primesc completate de mână ).

Acest formular trebuie depus la OSIM personal sau prin poştă cu confirmare de primire ; formularul se poate trimite si prin fax cu conditia sa se transmita si copia ordinului de plata din care sa rezulte achitarea taxei de 36 lei de depunere a cererii, si de asemenea, cu conditia ca in termen de 30 de zile sa fie transmis si formularul original direct la sediul OSIM sau prin posta cu confirmare de primire.

Foarte important : la cererea originala trimisa prin posta, se anexeaza o adresa in care sa se precizeze ca a fost depusa mai intai prin fax sau e-mail si sa se mentioneze care este numarul primit la « Biroul de Receptie Inregistrari C.B.I., D.M.I., MARCI » al OSIM.

2. Dacă marca are o grafică particulară ( respectiv o scriere diferită de cea standard sau are un element figurativ care însoţeşte denumirea ) este necesar să se ataşeze 5 reproduceri alb-negru de dimensiune 8×8 cm; dacă doriţi să protejaţi marca intr-o anumită combinaţie de culori, va trebui să mai ataşaţi şi 5 reproduceri color de aceeaşi dimensiune.

3. Trebuie achitata, odata cu depunerea cererii, o taxă de înregistrare a cererii de 36 RON; dacă cererea se depune personal taxa se achită la casieria OSIM, dacă se trimiteţe prin poştă va trebui să se ataşeze la cerere o copie a ordinului de plată din care să reiasă achitarea taxei menţionate.

Pentru examinarea în fond a cerererii de înregistrare de marcă se va mai achita o taxă ( în maxim trei luni de la depunerea cererii de înregistrare) ce urmează a fi stabilită în funcţie de felul în care arată marca şi de numărul de clase pentru care urmează să fie înregistrată. Clasele menţionate se referă la obiectul de activitate pentru care se solicită protecţia prin marcă şi se găsesc în Clasificarea Internaţională a Mărcilor de la Nice ediţia a -IX -a.

Procedura de inregistrare a unei marci la nivel national dureaza aproximativ un an de zile.

Pentru ca o denumire sa nu mai poata fi inregistrata de nimeni ca marca, pe nici un domeniu de activitate, se poate solicita inregistrarea pe toate cele 45 de clase ale Clasificarii de la Nice.

Perioada de valabilitate a unei marci este de 10 ani incepand cu data la care a fost depusa cererea de inregistrare, si poate fi reinnoita pe oricat de multe perioade de 10 ani, cu conditia achitarii taxelor corespunzatoare.

Inregistrarea unei marci la OSIM ofera protectie doar la nivel national .

Formularul poate fi descarcat de la: http://www.osim.ro/

Comentarii

Unknown a spus…
Buna, as vrea sa aflu preturile pentru inregistrare de marca (text si logo colorat). Merci anticipat.
Bianca Opriş a spus…
Buna ziua,

Valoarea taxelor ce trebuie achitate pentru inregistrarea unei marci sunt prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr.41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora, republicata in M.O. nr. 959/29.11.2006 - anexa 4.

Pentru mia multe informatii puteti consulta situl institutiei, reapectiv www.osim.ro
Zubiju a spus…
Buna ziua,

Pentru o marca verbala unde anume in cerere se trece denumirea marcii? (La ce nr. de rubrica?) Penru marca verbala se mai ataseaza reproducerea marcii la 2.4 si inca 5 reproduceri alb-negru? Mi-ar fi de ajutor daca se poate sa imi trimiteti un model de cerere completat corect la adresa iulyboxmail@yahoo.com.

Va multumesc.
Bianca Opriş a spus…
Buna ziua,

Denumirea marcii verbale se completeaza la punctul 2 din cerere.

Pentru marca verbala nu se ataseaza reproduceri ale acesteia.

Voi publica pe blog un ghid de completare a cererii.

Bianca Opris

Postări populare