Acordarea daunelor morale in litigiile de munca - generalitati

Potrivit prof. univ. dr. Alexandru Ticlea “prejudiciul nepatrimonial, denumit si “prejudiciul moral” sau “dauna morala”, consta in atingerea adusa personalitatii omului, existenta sa, integritatea corporala si sanatatea, sensibilitatea fizica sau psihica, sentimentele sale, cinstea, demnitatea, onoarea, prestigiul profesional, elementele nepatrimoniale ce intra in continutul dreptului de autor sau inventator, etc”.

In acest sens se arata ca termenul de daune morale sau prejudiciu moral sugereaza o lezare adusa drepturilor extrapatrimoniale, neeconomice ale persoanei, provenind din atingerea adusa acelor valori sau atribute ale individului care ii definesc personalitatea.

Poate fi angajata raspunderea angajatorului pentru prejudicii morale in cazul in care prestigiul, demnitatea, onoarea sau imaginea publica a angajatului au fost afectate profund in urma unei conduite ilicite sau abuzive.

Nu este suficient ca masura luata de angajator (ex.: concediere, sanctionare disciplinara, diminuarea drepturilor salariale etc.) sa fi fost anulata prin hotararea instantei de judecata, angajatul in cauza trebuind sa dovedeasca in mod neechivoc faptul ca valorile sale morale au fost lezate in mod grav.

Intr-o speta, contestatorul fiind in imposibilitatea de a beneficia de ajutorul de somaj a fost, totodata, si in imposibilitatea obtinerii unor resurse financiare. Astfel, stabilitatea acestuia din punct de vedere material, profesional, moral cat si familial se presupune ca a fost afectata..

Pe cale de consecinta, pentru ca instanta sa poata acorda daunele morale, apare necesar ca cel ce le pretinde, respectiv angajatul, sa produca un minim de argumente si indicii din care sa rezulte in ce masura drepturile personale nepatrimoniale, ocrotite prin Constitutie i-au fost afectate.

Daca angajatul a reusit sa dovedeasca existenta unei fapte ilicite a angajatorului, prejudicierea sa de ordin moral, legatura dintre fapta ilicita a angajatorului si prejudiciul moral cauzat si vinovatia angajatorului daunele morale ar trebui sa fie acordate.

Comentarii

Postări populare