Calcularea daunelor morale intr-un litigiu de munca

Cu privire la stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial, s-a decis ca acesta “include o doza de aproximare, dar instanta trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii cum ar fi consecintele negative suferite de cel in cauza pe un plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori si intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost afectata situatia familiala , profesionala si sociala. Pentru ca instanta sa poata aplica aceste criterii apare insa necesar ca cel ce pretinde daune morale sa produca un minim de argumente si indicii din care sa rezulte in ce masura drepturile personale nepatrimoniale, ocrotite prin Constitutie i-au fost afectate...” ( Curtea Suprema de Justitie, sectia civila, dec. nr. 3812/2000).

Insa, spre deosebire de celelalte despagubiri civile, care presupun un suport probator, in privinta daunelor morale nu se poate apela la probe materiale, judecatorul fiind singurul care, in raport de consecintele suferite de partea vatamata, va aprecia o anumita suma globala care sa completeze prejudiciul moral cauzat. Cu privire la stabilirea intinderii cuantumului despagubirilor echivalente prejudiciului moral, principiul este, desigur, ca reparatia trebuie sa fie integrala pentru a acoperi si satisface cat mai corect valorile morale lezate.

Se stie ca totdeauna o asemenea operatiune presupune o doza de aproximare pentru ca este dificil de stabilit o echivalenta intre durerea morala si o anumita suma de bani. Astfel, intr-o situatie data, instanta a avut in vedere criterii cum ar fi consecintele negative suferite de contestator pe plan fizic si psihic ( starea de boala agravata si prelungita de stresul litigiilor interminabile), importanta valorilor morale lezate, marimea si intensitatea in care au fost lezate si cum au fost percepute consecintele de el si de societate, cum i-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala.

Comentarii

Postări populare