Drepturile copiilor in legislatia interna

In luna iunie 2004, Parlamentul a adoptat Pachetul legislativ in domeniul protectiei drepturilor copilului, având la baza principiile Conventiei Europene privind drepturile omului si respectiv ale Conventiei ONU privind drepturile copilului.

Pachetul legislativ in domeniul protectiei copilului este pe deplin armonizat cu tratatele internationale la care România este parte, in mod deosebit Conventia ONU privind drepturile copilului.

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului reprezinta elementul central al pachetului legislativ. Fundamentul acesteia il reprezinta faptul ca parintii sunt primii responsabili pentru cresterea, ingrijirea si dezvoltarea copilului, acestia fiind indreptatiti a primi sprijinul de care au nevoie din partea comunitatii si a autoritatilor locale, in indeplinirea responsabilitatilor care le revin.

Aceasta lege reglementeaza cadrul legal privind respectarea, promovarea si garantarea drepturilor copilului stabilite prin Constitutie, in concordanta cu prevederile Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificata prin Legea nr. 18/1990, republicata.

Principiul de baza in respectarea, garantarea si promovarea drepturilor copilului il reprezinta interesul superior al acestuia, care este prioritar, asa cum rezulta din art. 3 pct.1 din Conventia ONU, care prevede „in toate actiunile care privesc copiii, intreprinse de institutiile de asistenta sociala publice sau private, de instantele judecatoresti, autoritatile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala”. cit si din art.6 din Legea nr.272/2004 potrivit caruia „ Respectarea si garantarea drepturilor copilului se realizeaza conform urmatoarelor principii:

a) respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului;

b) egalitatea sanselor si nediscriminarea;

c) responsabilizarea parintilor cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti;

d) primordialitatea responsabilitatii parintilor cu privire la respectarea si garantarea drepturilor copilului;

e) descentralizarea serviciilor de protectie a copiilor, interventia multisectoriala si parteneriatul dintre institutiile publice si organismele private autorizate;

f) asigurarea unei ingrijiri individualizate si personalizate pentru fiecare copil;

g) respectarea demnitatii copilului;

h) ascultarea opiniei copilului si luarea in considerare a acesteia tinind cont de virsta si de gradul sau de maturitate;

i) asigurarea stabilitatii si continuitatii in ingrijirea ,cresterea si educarea copilului, tinind cont de originea sa etnica, religioasa, culturala si lingvistica in cazul luarii unei masuri de protectie;

j) celeritatea in luarea oricarei decizii cu privire la copil;

k) asigurarea protectiei impotriva abuzului si exploatarii copilului;

l) interpretarea fiecarei norme juridice referitoare la drepturile copilului in corelatie cu ansamblul reglementarilor din aceasta materie.

http://www.scritube.com/sociologie/asistenta-sociala/index9.php

Comentarii

Postări populare