Exercitarea cu caracter permanent a profesiei de avocat într-un stat membru


Un avocat care a dobândit dreptul de a exercita această profesie în România poate, de asemenea, să-şi desfăşoare activitatea cu titlu permanent într-un alt stat membru sau într-o ţară care este parte la Acordul privind Spaţiul Economic European, după cum urmează:

- sub titlul profesional din statul membru de origine;

- sub titlu profesional corespunzător profesiei de avocat din statul membru gazdă, împreună cu titlul profesional din ţara de origine.

1. Exercitarea profesiei de avocat sub titlul profesional din statul membru de origine, respectiv sub titlul profesional dobândit în România

În principiu orice avocat are dreptul să exercite cu caracter permanent aceleaşi activităţi ca şi cele rezervate avocaţilor ţării de primire sub titlul profesional din statul membru de origine. În acest sens, spre deosebire de situaţia exercitării cu caracter ocazional, avocatul este obligat să se înregistreze la autoritatea competentă din acel stat pe baza unui certificat care atestă înregistrarea lui la autoritatea competentă din statul membru de origine, respectiv din România.

Pentru a se evita confuzia cu titlul profesional din statul membru gazdă, avocatul care îşi exercită profesia de avocat sub titlul profesional dobândit în România este obligat să îşi exercite profesia de avocat sub acest titlu, care trebuie indicat în limba română.

Cât priveşte domeniul de activitate în care avocatul poate profesa sub titlul profesional din statul membru de origine, Directiva nr. 98/5/CE din 16 februarie 1998 de facilitare a exercitării cu caracter permanent a profesiei de avocat într-un stat membru, altul decât cel în care s-a obţinut calificarea distinge două ipoteze:

- poate să acorde consultanţă juridică în special în ceea ce priveşte dreptul statului membru de origine, dreptul comunitar, dreptul internaţional şi dreptul din statul membru gazdă;

- pentru exercitarea activităţilor legate de reprezentarea şi apărarea în justiţie a unui client şi în măsura în care dreptul statului membru gazdă rezervă aceste activităţi avocaţilor care profesează sub titlul profesional al acelui stat, acesta din urmă poate impune avocaţilor care profesează sub titlurile profesionale din statele membre de origine să lucreze în colaborare fie cu un avocat care profesează înaintea instanţelor sesizate şi care, atunci când este necesar, poate fi răspunzător înaintea acesteia, fie cu un „avoué”, care îşi exercită profesia pe lângă instanţa respectivă.

Aceeaşi directivă menţionează modalităţile de exercitare a profesiei oferite avocaţilor care utilizează titlul profesional al ţării de origine. Astfel, avocatul care exercita profesia sub titlul profesional dobândit în România poate opta pentru una din următoarele modalităţi:

- să îşi exercite activitatea cu titlu independent;

- să îşi exercite activitatea în calitate de salariat în serviciul altui avocat, într-o asociere sau societate de avocaţi sau a unei întreprinderi publice sau private (în măsura în care statul membru gazdă permite acest lucru avocaţilor înregistraţi sub titlul profesional utilizat în acel stat);

- să îşi exercite activitatea în cadrul unui grup.

Câteva precizări se impun cu privire la cea din urmă modalitate de exercitare a profesiei. Astfel, avocatul poate să îşi exercite activitatea sub titlul profesional din România:

- în cadrul unei sucursale sau agenţii a grupului lor din statul membru gazdă (atunci când există incompatibilităţi între normele care reglementează acel grup în statul membru de origine şi cele din statul membru gazdă se aplică cele din urmă în măsura în care respectarea lor este justificată de interesul general constând în protecţia clienţilor şi a terţilor);

- la alegere, într-o formă de exercitare a profesiei în cadrul unui grup, dintre cele pe care statul membru gazdă le oferă şi avocaţilor săi (modalităţile în conformitate cu care aceşti avocaţi îşi exercită activităţile în comun în statul membru gazdă sunt reglementate de actele cu putere de lege şi actele administrative din statul membru respectiv).

Directiva nr. 98/5/CE din 16 februarie 1998 lăsă la latitudinea statelor membre adoptarea măsurilor necesare pentru a asigura posibilitatea exercitării în comun a profesiei de către mai mulţi avocaţi din diferite state membre care profesează sub titlurile profesionale din statele membre de origine sau de către aceşti avocaţi împreună cu unul sau mai mulţi avocaţi din statul membru gazdă.

2. Exercitarea profesiei de avocat sub titlul profesional corespunzător profesiei de avocat din statul membru gazdă, împreună cu titlul profesional din ţara de origine

Pentru integrarea în profesia de avocat în statul membru gazdă, respectiv pentru a putea desfăşura activitatea sub titlu profesional corespunzător profesiei de avocat din statul membru gazdă, în prevederile art. 10 din Directiva nr. 98/5/CE din 16 februarie 1998 instituie următoarele variante:

a) avocatul care profesează sub titlul profesional din statul membru de origine face dovada că îşi desfăşoară activitatea efectiv şi cu regularitate, pe o perioadă de cel puţin trei ani în statul membru gazdă, în domeniul dreptului acelui stat, inclusiv dreptul comunitar (este exceptat de la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din Directiva 89/48/ CEE, respectiv stagiul profesional sau proba de aptitudini);

b) avocatul care profesează sub titlul profesional din statul membru de origine şi care a desfăşurat în mod efectiv şi cu regularitate o activitate profesională în statul membru gazdă pe o perioadă de cel puţin trei ani, dar pe o perioadă mai scurtă în domeniul dreptului acelui stat membru, poate obţine de la autoritatea competentă din statul membru gazdă admiterea în profesia de avocat în statul membru gazdă şi dreptul de a o practica sub titlul profesional corespunzător profesiei din acel stat membru, fără a fi obligat să îndeplinească condiţiile prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din Directiva 89/48/CEE (se va lua în considerare activitatea exercitată efectiv, evaluarea activităţii şi capacitatea de a continua activitatea pe care a exercitat-o în acel stat sunt evaluate pe baza unui interviu).

c) avocatul care profesează sub titlul profesional din statul membru de origine într-un stat membru gazdă poate, în orice moment, să impună ca diploma lui să fie recunoscută în conformitate cu Directiva nr. 89/48/CEE, în vederea obţinerii admiterii în profesia de avocat în statul membru gazdă şi a exercitării acesteia sub titlul profesional corespunzător profesiei din acel stat membru (presupune îndeplinirea condiţiilor de la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din Directiva nr. 89/48/CEE, respectiv stagiul profesional sau proba de aptitudini).

Avocatul admis în profesia de avocat în statul membru gazdă într-una din modalităţile menţionate anterior are dreptul să folosească, pe lângă titlul profesional corespunzător profesiei de avocat din statul membru gazdă, titlul profesional din ţara lui de origine, exprimat în limba oficială sau în una dintre limbile oficiale ale statului membru de origine.

Observăm că în cazul primelor două situaţii, pentru integrarea în profesia de avocat în statul membru gazdă, este valorificată perioada în care avocatul în cauză îşi exercită activitatea în statul membru gazdă sub titlul profesional din ţara de origine, urmată de susţinerea unei probe de aptitudini.

Cât priveşte cea de-a treia variantă, urmare a abrogării cu efect de la 20 octombrie 2007 a Directivei nr. 89/48/CEE, trimiterile la această directivă vor fi citite ca trimiteri la Directiva nr. 2005/36/CE referitoare la recunoaşterea calificărilor profesionale.

În mod asemănător Directivei nr. 89/48/CEE şi această directivă prevede sub denumirea de „măsuri de compensare” (art. 15) dreptul statului membru gazdă de a cere solicitantului să urmeze un stagiu de adaptare de cel mult trei ani sau să se supună unei probe de aptitudini în unul dintre următoarele cazuri:

(a) în cazul in care durata formării pe care o dovedeşte în temeiul articolului 13 alineatul (1) sau (2) este mai mică cu cel puţin un an decât cea necesară in statul membru gazdă;

(b) în cazul in care formarea pe care a primit-o acoperă materii semnificativ diferite de cele acoperite de calificarea necesară in statul membru gazdă;

(c) în cazul in care profesia reglementată in statul membru gazdă cuprinde una sau mai multe activităţi profesionale reglementate care nu există in profesia corespunzătoare în statul membru de origine al solicitantului, în sensul articolului 4 alineatul (2), si in cazul in care această diferenţă este caracterizată de o formare specială care este necesară în statul membru gazdă si care acoperă materii semnificativ diferite de cele acoperite de atestatul de competenţă sau de calificarea pe care o prezintă solicitantul.

Având în vedere profesia de avocat a cărei exercitare necesită o cunoaştere exactă a dreptului naţional şi în privinţa căreia un element esenţial şi constant al activităţii este furnizarea de consiliere şi/sau asistenţă privind dreptul naţional, statul membru gazdă, prin derogare de la principiul general conform căruia solicitantul are dreptul de a alege, poate prevedea fie un stagiu de adaptare, fie o probă de aptitudini.

Un element de noutate îl reprezintă dispoziţiile art. 15 din Directiva nr. 2005/36/CE în care se prevede posibilitatea renunţării la drepturile de compensare pe baza unei platforme comune, respectiv a unui ansamblu de criterii de calificări profesionale capabile să compenseze diferenţele semnificative constatate între cerinţele de formare ale diferitelor state membre pentru o anumită profesie. Platformele comune pot fi prezentate Comisiei de către statele membre sau de către asociaţii sau organizaţii profesionale reprezentative la nivel naţional şi european membre sau de către asociaţii sau organizaţii profesionale reprezentative la nivel naţional şi european. Pană la 20 octombrie 2010, Comisia prezintă Parlamentului European si Consiliului un raport privind punerea in aplicare a acestor prevederi şi, după caz, propuneri adecvate in vederea modificării acestuia.

Prin urmare aceste „platformele comune” între profesioniştii omologi din statele membre pot să se substituie regulilor directivei generale pentru a „relaxa” cadrul general al directivei cu privire la recunoaşterea calificărilor profesionale.

Astfel cum s-a statuat în practica CJCE (cauza Christine Morgenbesser împotriva Consiglio dell’Ordine degli avvocati di Genova (C-313/01)) şi a Comisiei pentru petiţii a Parlamentului European (Petiţia nr. 192/2004) directiva 98/5/CE se aplică exclusiv avocaţilor integral calificaţi (definitivi), ale căror calificări sunt enumerate la articolul 1 al Directivei.

Pe cale de consecinta , orice solicitant care:

a) fie ar solicita recunoaşterea calificărilor sale ca avocat în baza Directivei nr. 2005/36/CE într-un stat membru (cu permisiunea de exercitare a calificării profesionale în statul membru gazdă ulterior acordării recunoaşterii) sau care b) fie ar dori să exercite imediat profesia de avocat într-un stat membru gazdă, folosindu-şi calificarea profesională în statul membru de origine, în conformitate cu Directiva 98/5/CE

trebuie să fie deja recunoscut ca avocat definitiv în statul membru de origine.

Comentarii

Postări populare