Exercitarea cu titlu ocazional (provizoriu) a profesiei de avocat într-un alt stat membru decât statul membru de provenienţă

În situaţia în care un avocat român doreşte să presteze, pentru un anumit client, în mod ocazional servicii juridice într-un alt stat membru din Uniunea Europeană, va putea face acest lucru utilizând titlul profesional exprimat în limba statului de provenienţă, respectiv limba română, cu indicarea organizaţiei profesionale de care aparţine sau a instanţei pe lângă care este admis să practice în aplicarea legislaţiei statului român.

Directiva nr. 77/249/CEE din 22 martie 1977 de facilitare a exercitării efective a libertăţii de a presta servicii de către avocaţi instituie principiul recunoaşterii mutuale a autorizaţiilor de a exercita profesia de avocat, întrucât exercitarea efectivă a profesiei de avocat presupune „ca statul membru gazdă să recunoască drept avocaţi acele persoane care exercită această profesie în diferite state membre” (paragraf 3 din considerentele directivei), „cu excluderea oricărei condiţii de şedere sau de înscriere într-o organizaţie profesională în statul respectiv” (art. 4 alin. 1 ultima teză din directivă).

Astfel, îi este permis avocatului român să presteze cu titlu ocazional servicii profesionale într-un alt stat membru utilizând titlul profesional din ţara de origine fără să fie nevoie de recunoaşterea calificării profesionale sau susţinerea unui examen în acest senns.

Cu toate acestea cât priveşte activităţile referitoare la reprezentarea şi apărarea unui client în justiţie, fiecare stat membru are posibilitatea de a impune avocaţilor ca pentru exercitarea activităţilor menţionate:

- să fie prezentaţi, în conformitate cu normele sau uzanţele locale, preşedintelui jurisdicţiei şi, după caz, decanului competent în statul membru gazdă;

- să acţioneze în colaborare fie cu un avocat care profesează pe lângă jurisdicţia sesizată şi care ar fi responsabil, după caz, faţă de această jurisdicţie, fie cu un „avoué” sau „procuratore” care profesează pe lângă aceasta.

De asemenea autoritatea competentă a statului membru gazdă poate impune prestatorului de servicii dovedirea calităţii sale de avocat dobândită în statul român.

Comentarii

Postări populare