Relatiile de familie in noul Cod Civil


In domeniul relatiilor de familie, noul Cod Civil aduce ca noutate absoluta, urmatoarele aspecte:

1. LOGODNA - Capacitatea de a incheia logodna este aceeaşi cu capacitatea ceruta pentru incheierea casatoriei. Nu sunt impuse insa cerinta avizului medical si cea a autorizarii date de organul administrativ. Nu sunt prevazute formalitati aparte, speciale, pentru logodna, aceasta putand fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Cu toate acestea, este reglementata restituirea darurilor facute in considerarea logodnei, precum si sanctionarea ruperii abuzive a acesteia.

2. LOCUINTA FAMILIEI - In cuprinsul noului Cod Civil, locuinta familiei beneficiaza de un regim juridic special, fiind o componenta a asa-numitului „regim primar imperativ”. Astfel, pentru a putea dispune asupra locuintei familiei este obligatoriu consimtamantul ambilor soti, chiar daca numai unul dintre ei este proprietarul acesteia. In cazul nerespectarii acestei condiţii, sunt stabilite sanctiuni diferite, dupa cum locuinta familiei a fost sau nu notata in cartea funciara.

3. ALEGEREA REGIMULUI MATRIMONIAL - Pentru prima data se ofera sotilor posibilitatea de a alege intre regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri. Spre deosebire de reglementarea din vechiul Cod Civil, cei care nu vor dori sa li se aplice comunitatea legala vor putea incheia conventii matrimoniale, care vor fi autentificate de notar si, pentru a fi opozabile tertilor, vor fi inscrise în Registrul National al Regimurilor Matrimoniale.

In timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca, fara nicio conditionare, lucru care nu era permis de vechea legislatie. Potrivit regimului separatiei de bunuri, fiecare dintre soti este proprietar exclusiv asupra bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data. In ceea ce priveste modificarea regimului matrimonial, aceasta se poate realiza fie pe cale conventionala, fie pe cale judecatoreasca, dupa caz.

Sursa: www.iurispedia.ro

Comentarii

Postări populare