Prelucrarea datelor cu caracter personal



          In categoria drepturilor şi libertatilor fundamentale exista dreptul la viata intima, familiala si privata, care are un continut complex si de mare importanta pentru libertatea şi personalitatea cetateanului. Continutul sau priveste, intr-o forma generica, dreptul persoanei  de a nu i se dezvalui, fara consimtamantul sau, numele adevarat, adresa, varsta, situatia familiala, modul de folosire a timpului liber, obiceiurile etc., precum si obligatia corelativa a statului de a adopta masuri adecvate pentru a asigura o protectie eficienta. 
           Astfel, pentru garantarea şi protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice, in special a dreptului la viata intima, familiala si privata, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, a fost adoptata  Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Aceasta se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate, în tot sau în parte, prin mijloace automate, precum si prelucrarii prin alte mijloace decat cele automate a datelor cu caracter personal care fac parte dintr-un sistem de evidenta sau care sunt destinate sa fie incluse intr-un asemenea sistem.
          De retinut faptul ca trebuie sa se inregistreze ca operator de date personale, orice persoana fizica sau juridica, de drept privat ori de drept public, inclusiv autoritatile publice, institutiile si structurile teritoriale ale acestora, care stabileste scopul şi mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Comentarii

Postări populare